Tehnikalije koje svaki sajt mora da ima

U vebinaru „10 Saveta Za Odličan Poslovni Veb Sajt“ preneo sam važne informacije o izradi sajta i na šta da u globalu obratite pažnju, kako bi imali sajt koji je lep, funkcionalan i privlači klijente za Vaše usluge ili proizvode.

Međutim šta sajt treba da ima, gledano sa same tehničke strane?

Kako da znate da je on bezbedan, aktuelan odnosno prati promene koje se dešavaju i može da raste zajedno sa rastom Vašeg posla?

To je platforma koju želite da imate i zato sam i na to bi trebali da obratite pažnju jer je važno za Vas, bez obzira da li pravite sajt samostalno ili neko radi za Vas.

Evo koje tehnikalije čine dobar sajt

tehnikalije-za-sajt

Domen i hosting

O domenu i hostingu sam detaljno pričao u vebinaru i e-knjizi, mada možete i na mom sajtu pročitati još jednom ove važne informacije, jer ukoliko tek treba da radite sajt, onda je ovo obavezno štivo za Vas.

SSL sertifikat

Dodatni sloj sigurnosti i enkripcije podataka, neophodan za svaki sajt još od sredine 2018e godine, kada je Google jasno rekao da će obaveštavati ljude da sajt nije bezbedan a pored toga, da će nedostatak SSL serifikata imati negativan uticaj na SE optimizaciju.

Dakle pitanje se postavlja, da li Vaš sajt (ukoliko ga imate), ima instaliran SSL sertifikat?

Ako nema, onda menjajte hosting pod hitno.

Profesionalna platforma za izradu sajta

Tehnologija na internetu se menja. Vrtoglavo brzo. Pojavljuju se novi provajderi usluga, neki bolji, neki lošiji, neki za izbegavati.

Međutim neke platforme za izradu se ističu godinama unazad.

WordPress.org

Wix.com

U zavisnosti od Vaših potreba, izabraćete neku od ovih platformi.

WordPress ima prednost jer je najpopularniji ali i Wix, koji je umalo omanuo, ispratio je trendove i promene i danas na svakih recimo dve sekunde, se objavi po jedan sajt.

Site123 je pravo rešenje za Vas ako želite da napravite sajt brzo, mada ukoliko već poredite Wix ili Site123, izaberite Wix. 

Uglavnom profesionalna platforma je važna tehnikalija, jer želite nešto što koriste milioni ljudi širom sveta. Te brojke nisu slučajne. Moja preporuka je naravno WordPress jer ga i sam koristim za sajtove klijenata a nudi i najviše slobode i kreativnosti u radu.

Uređivanje sajta

Da li stvarno želite da plaćate započeti sad podrške, ako želite da dodate novu fotografiju ili promenite par rečenica na sajtu?

E pa, ukoliko izaberete dobru platformu za izradu sajta, moći ćete, bez obzira da li VI napravite sajt ili to uradi neko za Vas, kasnije da ga sami editujete, dodajete sadržaj ili blog objave.

Što me dovodi do bloga

Blog je način da objavljujete koristan sadržaj, dajete odgovore na pitanja koja „muče“ Vaše tržište i povećate broj stranica koje se nalaze na internetu a koje Google i potencijalni korisnici Vaših proizvoda ili usluga, mogu da pronađu.

Lep dizajn

Želite da ostavite dobar utisak i da Vaš sajt ne izgleda kao da je rađen pre 10 godina. Opet, izbor platforme igra važnu ulogu. Definišite tipografiju i boje fontova, zatim tokom izrade sajta, pridržavajte se tih boja i fontova.

Srećom, WordPress, Wix i Site123 nude fina rešenja koja mogu da Vam ubrzaju rad i pomognu da napravite nešto lepo i funkcionalno.

Savet: ukoliko koristite WordPress NEMOJTE raditi sajt samo iz dizajn teme, nego koristite program za izgradnju sajta poput Elementora ili Brizija, jer Vam nude dodatne mogućnosti.

Tema je više kao šablon a rad iz šablona bi trebali da izbegavate jer ne želite da Vaš sajt bude identičan kao sajt nekog Vašeg konkurenta, što se verujte mi, dešava i veoma kvari utisak. Jer mene kao kupca, baš i ne zanima ko je koga iskopirao. Kada već imate priliku da upotrebom dobrih alata za rad, budete originalni, onda iskoristite tu priliku.

Mobilna optimizacija

U vebinaru sam rekao da je bar 50% poseta, upravo sa mobilnog interneta. Sada bih mogao da dopunim taj info pa ću Vam reći da na nekim sajtovima vidim oko 90% poseta preko mobilnog interneta.

Obratite pažnju na ovo jer lako može da bude i prvi kriterijum za dobar sajt ili blog.

Fotogalerije, funkcije za kontaktiranje, lokacija, društvene mreže i neograničena objava sadržaja 

Ove stavke ću sada spojiti u jednu jer se odnose na samu izradu sajta i kreiranje sadržaja. Prosto rečeno, ovo su opcije koje su Vam potrebne. Želite da vizuelno predstavite to što radite i da ne plaćete izradu sajta kao što se to pre radilo:

„Ukoliko želite galeriju sa 20 slika, cena je ta“

„Ukoliko želite galeriju sa 50 slika, cena je ta“

Ja imam neke klijente koji imaju po 1000 fotografija na sajtovima. A ovo nije uticalo na cenu, jer mogućnost dodavanja fotografija mora da bude sastavni deo procesa.

Pogledajte sajt Crvenog krsta Novog Sada koji sam radio pre tri godine. Tada još, dok sam sređivao arhivu (inače ja sam volonter i aktivista Crvenog krsta skoro 20 godina) bilo je oko 3000 fotografija. Danas ih ima još više.

Isto tako, sajt za Slavicu animatorku https://slavisaslavi.com/ danas ima oko 1500 fotografija. Jednostavno, ne pravimo ograničenje po broju fotografija. Ako želite još više na Vašem sajtu, smatrajte rešenim.

Backup, anti spam i održavanje

Ako izaberete dobru hosting kompaniju, a ako ćete jednu stvar da uradite kako treba onda uradite ovo, nećete imati problema.

Da, može da se desi upad, uvek. Pa i najveći sajtovi budu hakovani. Ne kažem da će se ovo desiti Vama ali navodim najgoru situaciju. Opet dobar hosting provajder može da pomogne.

Prvo jer sama hosting platforma aktivno radi na prevenciji zlonamernih aktivnosti.
Drugo, ako imate dobru i aktivnu podršku, možete da pitate za pomoć ili savet i da dobijete brz odgovor.

Zato UVEK kupujte hosting direktno od hosting kompanije, koja ima svoje servere. Nemojte kupovati od preprodavaca. Ovo je važno. Pročitajte opet.

Ovaj savet naravno ima veze sa biranjem hosting kompanije.

Ja koristim Cloudteh i NameHero i Cloudways pa njih i preporučujem. Zaista nisam imao nikakvnih problema. 

Doduše NameHero je malo skuplji što jeste mali minus, ali imaju dobar hosting.

To je to.

Sada znate sa tehničke strane šta je važno.

Ukoliko niste pogledali vebinar, evo linka još jednom, a evo opet i linka da preuzmete e-knjigu 

U narednoj poruci počinjemo sa temom privlačenja klijenata. Verujte mi, taj video nećete hteti da propustite.

Tomislav