WordPress Pluginovi

Šta su WordPress dodaci, kako se instaliraju?

Dodaci koji pomažu Vašem sajtu da uradi više posla.

Cilj ove lekcije:

  • Šta su WordPress dodaci
  • Kako instalirati dodatak / plugin
  • Koji su najpopularniji dodaci
  • Na šta obratiti pažnju pre instalacije dodatka

WordPress dodaci (WordPress plugin), su alati koji Vašem sajtu ili blogu daju nove funkcije, poput kontakt forme, mape i direkcija, foto galerije, online prodavnice, optimizacije sajta, optimizacije brzine, sigurnost i još mnogo drugih stvari…

Postoji mnogo takvih programa koje možete da koristite. WordPress plugin mora da bude aktuelan, odnosno da prati trenutnu verziju WP platforme i naravno treba da ima dobru reputaciju. To sve možete da proverite pre instalacije a videćete i kako.

Morate takođe obratiti pažnju i na free dodatke koje koristite, jer ima raznih ljudi pa mogu iskoristiti tu priliku da ugrade neki bezobrazni kod na Vaš sajt ili blog. Zato treba koristiti proverene alate, ili one firme koje nude i free i premijum opciju. Zato što u tom slučaju, znate da imaju interes da održe dobar softver jer žele da pređete na premijum plan ukoliko budete želeli. Takve kompanije treba da birate.

Po pravilu, plaćeni programi su uvek najbolji, jer to je jedini način da znate da iza tog softvera stoji neka firma, kojoj je interes da pravi i održava program, kako bi privukli i zadržali više korisnika.

To naravno ne znači da ne postoje dobri besplatni dodaci. Postoje, a ja ću Vam reći koje free dodatke i sam koristim i nisam imao problema. A ukoliko se i desi neki upad ili problem sa sajtom, dobar hosting provajder kog koga hostujete Vaš sajt ili blog, će Vam omogućiti da brzo i lako vratite sajt na internet, zato što imaju backup verzije istog. To je još jedan razlog zašto bi trebali da izaberete neke od hosting kompanija koje i sam koristim i preporučujem.

Popularni WordPress dodaci

WordPress ima oko 50000 dodataka za sajtove. Međutim sve se svodi na nekoliko najpopularnijih, a neke od njih sam izdvojio kako bih Vam pokazao na koji način da ih instalirate i koristite.


Yoast SEO

Plugin za SE Optimizaciju sajta


Pogledajte lekciju


Elementor

Plugin za dizajn stranica i sajta


Pogledajte lekciju


WooCommerce

Plugin za kreiranje online prodavnice


Pogledajte lekciju

Koji su neki od najpopularnijih WordPress plugin-ova?

Kako instalirati novi WordPress plugin?

Do sada već uveliko znate kako da dođete u admin deo sajta. Pronađite opciju „Plugins“ ili „Dodaci“. Možete da kliknete, ili pređete mišem da bi videli dodatne funkcije. Kada kliknete, videćete ovakav prikaz:

Trenutno imamo instaliran jedan dodatak (wordpress plugin), a da bi dodali novi plugin,
kliknite na dugme „Add New“ i videćete prikaz dodataka:

WordPress platforma ima oko 50000 dodataka koje možete koristiti na sajtu. Vi to naravno nećete uraditi, jer Vam ne treba ni blizu toliko.

Dobar web sajt ima najviše 10ak dodataka a Vi ćete otkriti koji su to dodaci i čemu služe.

Dugme „Upload Plugin“ možete kliknuti ukoliko imate program snimljen na računar, koji možete „podići“ i instalirati na sajt.